Dames van de Thee -Darjeeling First Flush Thurbo- Zakje 100 gram *Thee van de Maand*

Artikelnummer: 10.117
Artikel 1 van 2 Volgende
€ 6,50 € 4,95 (inclusief btw)

Dames van de Thee
Darjeeling TGFOP1 First Flush Thurbo

 • Een late first flush met lichte, maar nootachtige smaak. Een mooie gouden kop thee. De theetuin is gesitueerd in the Mirik Valley op een hoogte van 980 meter tot 2440 meter.
 • Ingrediënten: zwarte thee
 • Herkomst: India
 • Watertemperatuur: 100°C
 • Trektijd: 3-5 minuten

Gekscherend wordt FTGFOP in de Engelse taal als "Far Too Good For Ordinary People" vertaald. Een grapje. Met een kern van waarheid. Voor het classificeren van thee wordt FTGFOP gebruikt bij het beschrijven van zwarte thee en betekent het "Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". Het wordt vooral voor India, Ceylon and Kenia gebruikt, voormalige Engelse koloniën. Wat de woorden achter deze afkorting betekenen en wat dit met thee te maken heeft? Dat leer je hier.

FTGFOP 
FTGFOP is een samensmelting van meerdere, verschillende afkortingen. Over het algemeen mag je erop rekenen dat hoe langer de reeks letters, hoe beter de thee. FTGFOP zorgt bijvoorbeeld voor een superieure kwaliteit thee die zorgvuldig is geplukt en vervaardigd. Helemaal in de basis begint het classificeren van thee met OP.

 • OP (Orange Pekoe) is een lang, vol, draadvormig blad zonder bladpuntjes.
 • FOP (Flowery Orange Pekoe) heeft een lang blad en een paar puntjes voor kwaliteit.
 • GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) is als FOP maar met meer "gouden" puntjes dan FOP.
 • TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) heeft het hoogste aandeel puntjes vergeleken met FOP en GFOP, voornaamste klassering in Darjeeling en Assam.
 • FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) is echt goede kwaliteit FOP.
 • SFTGFOP (Special FinestTippy Golden Flowery Orange Pekoe) is de beste van het beste als het op FOP aankomt. Een groot deel van de bladeren hebben gouden puntjes van jonge blad en knop.

OP staat voor Orange Pekoe. Orange Pekoe wordt gebruikt om bladeren in zwarte thee te beschrijven. Vooral een verbastering van het Chinese pek-ho. Orange Pekoe verwijst naar de zilveren bladhaartjes van bepaalde type theeplanten. Pekoe kan worden vertaald als "wit" - de kleur van de fijne pluisjes onder de jonge scheuten. Ondanks het niet helemaal duidelijk is met geschiedschrijving, schijnt Orange (Oranje) te verwijzen naar het Nederlandse Koningshuis Oranje-Nassau. Door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd Orange gebruikt om thee te vermarkten en de 'koninklijke klasse' te onderstrepen.

FOP is de volgende stap richting FTGFOP. FOP staat voor Flowery Orange Pekoe. Flowery duidt op grotere theebladeren. Meestal geplukt van nieuwe scheuten en bestaat altijd uit twee bladeren en een knop.

GFOP, de letter G wordt toegevoegd. De G van Golden. GFOP staat dus voor Golden Flowery Orange Pekoe. In dit geval verwijst Golden naar de gouden puntjes, het uiterste puntje van dee gouden theebladeren.

TGFOP staat voor Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Hier verwijst Tippy naar de hoeveelheid gouden punten in de thee. Een dergelijke thee bevat meestal een groot deel gouden puntjes.

FTGFOP krijgen we door Finest toe te voegen. FTGFOP staat voor Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Alleen de de beste TGFOP. Thee met FTGFOP bestaat uit echt alleen de aller beste thee. Alleen thee van uitzonderlijke kwaliteit heeft dit kwalificatie.

SFTGFOP, ten slotte nog de hoogste kwaliteit. SFTGFOP staat voor Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe. Speciaal voor thee wat echt uniek en zeer zeldzaam is. Soms wordt dit voorafgegaan door nummer 1, wat aangeeft dat bepaalde thee nog specialer is, wat bijvoorbeeld leidt tot SFTGFOP1.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2023 Dames van de Thee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel