Bunzlau Castle

Bunzlau Castle is een servies dat al sinds 1800 bestaat. Anno 2014 wordt in een kleine plaats in Polen het Bunzlau aardewerk nog altijd met de hand gevormd en beschilderd. Door het gebruik van kleine sponzen stempeltjes en fijne pencelen, in handen van vakbekwame mensen, wordt ieder product uniek. Het Bunzlau Castle aardewerk wordt met veel liefde en zorg gemaakt. Wij zijn er zeker van dat we u kunnen verrassen met het uitgebreide assortiment voor jong en oud.   En dat u na het doorkijken van onze website en het doorbladeren van het prachtige Bunzlau Castle lifestyle magazine ons enthousiasme zult gaan delen. Alle artikelen uit de prijslijst zijn te bestellen in de volgende decoren.

Het duurzame aardewerk -stoneware- is geschikt voor gebruik in oven en magnetron en is vaatwasmachinebestendig.  Bunzlau castle - sfeer

Geschiedenis

Het is allemaal begonnen in de Middeleeuwen, in het toenmalige Duitse grensplaatsje Bunzlau. Hier was het maken van gebruiksvoorwerpen van aardewerk een volkskunst. Tegenwoordig behoort dit stadje tot Polen, vlakbij de Duitse en Tsjechische grens en heet het Boleslawiec.

Het aardewerk bestond destijds uit kruiken en tafelgerei versierd met een reliëf, dat aangebracht werd met witte klei. In dezelfde periode begon men te experimenteren met gekleurd glazuur, sponstechnieken en verschillende decoraties. Het aardewerk uit Bunzlau was erg gewild en vond daardoor zijn weg door heel Europa.

In het begin van de 20ste eeuw werd `Pauwenoog` het herkenbare decor van het servies ontworpen, zoals het nu nog steeds in de regio van Boleslawiec wordt gemaakt. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden nog meer kleurrijke decoren toegevoegd.

Tegenwoordig wordt de uitstraling van het Bunzlau Castle servies bepaald door ontwerpers en kunstenaars die zijn opgeleid aan de Academie voor de Fijne Kunst in Polen. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de vele motieven die met de hand op het aardewerk worden aangebracht. Inmiddels is er een grote collectie voorhanden met borden, ovenschalen, bakvormen en niet te vergeten voorraadpotten en mooie dekschalen. Kortom, teveel om op te noemen.

Productie van Bunzlau Aardewerk

Bunzlau Castle, van klei tot kop

Vraagt u zich wel eens af waar die mooie blauwwitte mokken in uw keukenkast vandaan komen? Of wat er zo bijzonder is aan Bunzlau Castle? Bunzlau Castle leidt u graag rond. Een kijkje achter de schermen bij een bijzonder, eigenhandig serviesmerk...

De gehele productie van het servies, van klei tot kop, vindt plaats in het zuiden van Polen. Van de maar liefst 376 werknemers is tachtig procent vrouw. Het merendeel van hen werkt op de afdeling Decoratie. Iedere dag worden hier sponsjes met kleine scharen tot verfijnde stempels geknipt. Het voorgebakken aardewerk – dit heet biscuit – wordt met deze sponsjes en met penselen prachtig gedecoreerd. Glazuur zorgt voor de welbekende, duurzame glans op het servies.

Maar voordat het zo ver is moet er gebakken worden. Dit gebeurt in een grote, staande, elektrische oven bij een constante temperatuur van 1300ºC. Het aardewerk, dat de basis voor het servies vormt, wordt uitsluitend vervaardigd van mineraalrijke, ruwe klei.

Bunzlau Castle servies mag met recht `handgemaakt` worden genoemd: slechts enkele machines, waaronder een mengmachine en de oven worden dagelijks gebruikt voor de productie van het `kale` aardewerk. Op een echte pottenbakkerstafel wordt het aardewerk gevormd en verder bewerkt.

Nadat het servies is gedecoreerd, geglazuurd, en afgebakken, wordt het gereedgemaakt voor verzending. Eén van de laatste stappen voordat het in de winkel en uiteindelijk in uw keukenkast belandt!

Specifiek decor?

Op zoek naar een specifiek decor? Vul dan bij  `Zoeken…’, rechtsboven in onze webwinkel, het nummer of de naam van het decor in. U krijgt dan een overzicht van alle artikelen met dit decor welke wij in onze webshop hebben. Mocht u een bepaald artikel in een bepaald decor willen bestellen kunt u dit kenbaar maken via een e-mail: info@damesvandethee.nl.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2024 Dames van de Thee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel